Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

luni, 12 februarie 2018

SOLOGAMIA sau „icoana” narcisismului feminist

Dr. Constantin Ittu

Sfântul Teofan Zăvorâtul ne spune că nedorința de a suferi face ca neplăcerile să pară mai mari decât sunt de fapt, iar fleacurile se îngrămădesc până devin un zid despărțitor [Sfântul Teofan Zăvorâtul, Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an, București, Editura Sophia, pp. 244-245] Menționând cuvintele Domnului, Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă (Marcu 10, 9), sfântul precizează că acestea au rolul de a întări căsătoria. Dar dacă apar momente ori chiar perioade dificile în căsătorie? Sfântul Teofan răspunde cu citatul paulinic purtaţi-vă poverile unii altora şi veţi împlini astfel legea lui Hristos! (Galateni 6, 2). Căci, tot el, întrebând retoric pentru ce ne-a fost dată mintea, răspunde: pentru a netezi cărarea vieții, în situația în care înțelepciunea înlătură piedicile care apar în cale. Și concluzionează: oamenii nu se despart din lipsa înţelepciunii lumeşti, ci mai mult din nedorinţa de a chibzui bine la starea de fapt a lucrurilor. Ultima este o stare pe care a surprins-o atât de bine Sfântul Ghenadie, Patriarhul Constantinopolului (cu zi de prăznuire în 17 noiembrie): Ai aşteptat, Dumnezeule, să rodim struguri, dar noi am rodit [...] buruieni [Rugăciunea Sfântului Ghenadie la căderea Constantinopolului, în „Cuvântul Ortodox”, 15.02.2012; http://www.cuvantul-ortodox.ro/daca-te-avem-pe-tine-doamne-nimic-n-am-pierdut-rugaciunea-sfantului-ghenadie-la-caderea-constantinopolului/ accesat: 16.10.2017].
Citatul de mai sus pare a fi, credem noi, cel mai potrivit pentru a face trecerea de la căsnicie la sologamie, această nouă „icoană” a narcisismului feminin contemporan. Dar ce înseamnă sologamie? Cuvântul respectiv sugerează că este vorba despre o persoană care se căsătorește cu ea însăși, fenomenul fiind unul tipic feminismului, mai precis curentului feminist al zilelor noastre. Fiind la început și, astfel, fără a fi îmbogățite prin experiență, nici maturizate prin reflexie, actantele prinse în hora sologamică afirmă că este vorba despre un mod de a întări și a afirma propria stimă de sine [Mihai Sârbu, Adio monogamie, bun găsit sologamie – sau, cum să te iubeşti pe tine însuţi ca pe tine însuţi, în „Cultura vieții”, 20.05.2017 (http://www.culturavietii.ro/2017/05/20/adio-monogamie-bun-gasit-sologamie-sau-cum-sa-te-iubesti-pe-tine-insuti-ca-pe-tine-insuti/ accesat: 18.10.2017].
Se pare că prima persoană care s-a căsătorit cu ea însăși, în decembrie 1993, a fost Linda Baker. Numai că astfel de evenimente – fiindcă, între timp, fenomenul s-a răspândit în Statele Unite, Olanda sau Taiwan – au fost însoțite de critici grele inclusiv în mass-media, oponenții afirmând că aici nu este vorba despre întărirea ori afirmarea stimei de sine, ci este un simplu reflex narcisist, o expresie a vanității [Yohan Demeure, Qu’est-ce que la sologamie”?, în „CitizenPost”, 20. 02. 2016 (http://citizenpost.fr/2016/02/quest-ce-que-la-sologamie/ accesat 16. 10. 2016)]. Iar, dacă ne uităm în DEX, vedem că mass-media nu este departe de adevăr, căci narcisistul/narcisista este cineva care acordă o atenție excesivă propriei persoane, una care are aproape o admirație patologică față sine.
Philippe Mesmer, corespondentul la Tokyo al ziarului Le Monde, relatează că există chiar o companie specializată în nunta solo, o companie cu sediul la Kyoto, care transformă clientele sale în mirese orbitoare și radiante pentru 300.000-400.000 de yeni (2.000-2.700 de euro). Una dintre metode este agenda settings, adică prezintă evenimentul așa cum își propune, adică schimbând unghiul (firesc) de abordare. Din toată descrierea corespondentului francez am reținut, deliberat, un amănunt care ni se pare relevant. Candidatele solo sunt invitate să aleagă între două feluri de costume: kimono tradițional sau rochie albă. Nu am fost niciodată solicitați pentru kimono tradițional, mărturisește Anastasiya Bulkavets, responsabil pentru promovarea internațională a companiei respective, deoarece femeile preferă rochia albă ca să se simtă ca niște prințese [Philippe Mesmer, Au Japon, pour se marier, plus besoin d’être deux, în „Le Monde”, 4.12.2014 (http://www.lemonde.fr/international/article/2014/12/04/au-japon-pour-se-marier-plus-besoin-d-etre-deux_4534571_3210.html; accesat: 18. 10. 2017)]. Or, psihologii consideră că dorința de a fi ceea ce nu ești ține deopotrivă de narcisism și de bovarism. Lasă mucegaiul să crească pe buzele tale [Daisetz Teitaro Suzuki, Introducere în budismul Zen, Iași, Polirom, 2015, p. 30].